![](/media/lib/231/n-dakotaraptor-67f5ecd7d5b0bfcd462ce95ae11dc17b.jpg)
Największy gatunek pierzastego dinozaura
4 listopada 2015, 12:30W Południowej Dakocie w formacji Hell Creek znaleziono szczątki największego znanego dinozaura z piórami. Dakotaraptor miał ponad 5 metrów długości. Należy on do teropodów, czyli dwunożnych, w większości mięsożernych, dinozaurów
![](/media/lib/462/n-fermentowane-41221ef380ba180011d022d2edc9a36d.jpg)
Dieta bogata w kiszonki polepsza mikrobiom, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny
13 lipca 2021, 10:36Dieta bogata w sfermentowane produkty zwiększa różnorodność mikrobiomu i zmniejsza stan zapalny w organizmie. informują naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Wystarczy 10-tygodni takiej diety, by funkcjonowanie mikrobiomu uległo poprawie i wzmocnił się nasz układ odpornościowy.
![](/media/lib/49/dziecko-i-telewizor-a034f5a8944fad2918ac380e11f0b215.jpg)
Dwujęzyczne maluchy mądrzejsze
19 stycznia 2011, 18:39Istnieje wiele badań potwierdzających większą sprawność intelektualną osób dwujęzycznych nad monojęzycznymi. Zwykle jednak badano co najmniej dzieci kilkuletnie, zaś uczeni z uniwersytetu w Montrealu przetestowali pod tym względem dwulatki.
![](/media/lib/232/n-biofilm-185509242126a2e50b410633da94d1dd.jpg)
Powłoka z aktywatora zapobiega tworzeniu biofilmu
23 listopada 2015, 11:07Jakub Kwiecinski, Tao Jin i współpracownicy z Sahlgrenska Academy odkryli, że pokrycie urządzeń medycznych, np. cewników, tkankowym aktywatorem plazminogenu (t-PA) zapobiega tworzeniu na nich biofilmu gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).
![](/media/lib/467/n-pinatubo1-2ac719cf39e4888289f4eebce6197372.jpg)
Im cieplejszy klimat, tym większy wpływ chłodzący wielkich erupcji wulkanicznych
21 sierpnia 2021, 18:27Autorzy najnowszych badań, naukowcy z University of Cambridge oraz UK Met Office, informują, że w miarę ocieplania się klimatu wielkie erupcje wulkaniczne będą wywierały większy niż wcześniej efekt chłodzący. Z badań wynika też, że w przypadku małych i średnich erupcji efekt chłodzący zmniejszy się nawet o 75%
![](/media/lib/75/korona-e4756c7156675bcce4daca76b4fa258b.jpg)
Cysorz to ma ciężkie życie...
1 lutego 2011, 09:57W wierszu Andrzeja Waligórskiego "Cysorz to ma klawe życie", okazuje się jednak, że życie przedstawicieli europejskich rodów królewskich nie było w przeszłości aż tak usłane różami, jak mogłoby się wydawać. Badania profesora Manuela Eisnera z Uniwersytetu w Cambridge, które objęły 1513 władców, wykazały bowiem, że w latach 600-1800 w 45 europejskich monarchiach do 22% królewskich zgonów doszło w krwawych okolicznościach. Były to wypadki, zabójstwa i śmierć w bitwie.
![](/media/lib/188/n-ucho-d501a08ffc6566c419cb2972ae7c33fb.jpg)
By lepiej sobie radzić z szumami usznymi, kontrolę musi przejąć płat czołowy
15 grudnia 2015, 11:38U ludzi, którzy lepiej sobie radzą z szumami usznymi (tinnitus auris), występują zmienione wzorce przetwarzania emocji.
![](/media/lib/75/siliconnanolaser670-084768713f172fdef5e082a4051a9489.jpg)
Lasery rosną na krzemie
7 lutego 2011, 11:59Inżynierom z University of California, Berkeley, udało się wyhodować lasery bezpośrednio na krzemowym podłożu. Daje to nadzieję na postęp w krzemowej fotonice i zbudowanie szybszych, bardziej wydajnych procesorów, czujników biochemicznych czy układów optoelektronicznych.
![](/media/lib/144/n-usg-58fc1e5a6c8a27ca0eb7f7a5cebfab99.jpg)
Metamateriał udoskonali USG
22 grudnia 2015, 12:07Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny (NCSU) oraz Duke University stworzyli metamateriał, dzięki któremu można dwukrotnie zwiększyć rozdzielczość obrazowania za pomocą dźwięku. Metamateriał, zbudowany z papieru i aluminium, pozwala na lepsza manipulację falami dźwiękowymi, ich skupianie i kontrolowanie kąta przechodzenia przez materiał
![](/media/lib/475/n-myszjedzenie-c8f01c1844e2faafabc9eaad549e6b15.jpg)
Klucz do apetytu i otyłości u myszy, proteina XRN1
20 października 2021, 07:57Proteina XRN1 odgrywa kluczową rolę w regulowaniu apetytu i metabolizmu przez mózg, informują badacze z Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University. U myszy utrata tego białka z przodomózgowia doprowadziła do pojawienia się niepohamowanego apetytu i otyłości, czytamy na łamach iScience